לפני אלפיים שנה הסתובב ברחבי הגליל בחור צעיר, בשנות השלושים לחייו, והחל לאסוף אחריו קהל מאמינים. המסר העיקרי שהעביר אותו אדם היה מסר של אהבה, חמלה וכבוד לעניים ולנזקקים.
במאות השנים שחלפו מאז הסתובב בצפון הארץ הפכו המסרים של ישו (ישוע בפי מאמיניו) לעקרונותיה של הדת הנוצרית. האיש שהפך למשיחם של הנוצרים, ממשיך להיות גם כיום כתובת לאנשים במצוקה ברחבי העולם.
גם הקהילות המשיחיות (קהילות של יהודים הרואים בישו את משיחם/אלוהם) בישראל אימצו את המסר הזה. קהילת "המעיין", הקהילה המשיחית בכפר-סבא, שכרה לאחרונה מבנה בעיר שישמש כמקלט למשפחות במצוקה ולאמהות חד-הוריות.
באתר האינטרנט של הקהילה נכתב כי אחת ממטרות הקהילה היא לסייע לאמהות חד-הוריות ולהעניק להן תמיכה כלכלית, במטרה לקרבן לאמונה המשיחית. למרות הרצון הטוב שמאחורי המעשה הזה, מדובר לכאורה בעברה על החוק, האוסר על מתן טובת הנאה בתמורה להמרת דת.
להכיר את אלוהים
קהילת "המעיין" (אין כמובן כל קשר לרשת החינוך של תנועת ש"ס "אל המעיין") פועלת בכפר-סבא למעלה מ-20 שנה.
משרדי הקהילה ומקום הכינוס של חבריה נמצאים באזור התעשייה בעיר. פעילותה של הקהילה כשלעצמה אין בה כל בעיה. החוק הישראלי מקנה חופש דת ופולחן מלא לתושבים ולמבקרים בארץ.
למרות הטענה המקובלת לפיה המיסיון אינו חוקי בישראל, הרי שאין כל מגבלה על ניסיון לשכנע אנשים להתנצר. איסור שכזה מנוגד לחופש המצפון ולדמוקרטיה. עם זאת, חוק העונשין מטיל מספר מגבלות על המרת דת: האחד הוא איסור על הטפה בקרב קטינים (סעיף 368 לחוק העונשין), ואיסור על המרת דת בתמורה לטובת הנאה (סעיף 174 א' לחוק).
באתר האינטרנט שלהם מתארים אנשי הקהילה את יעדם: "מטרתנו היא לשבח את אבינו שבשמים בכך שאנחנו משרתים אותו, באמצעות הפצת הידיעה על הישועה הצפויה לישראל ולשכניה הערבים ובאמצעות ההליכה אחרי בנו, המשיח ישוע, מלך היהודים".
בדרך להפצת תורתו של המשיח עוברים אנשי הקהילה לכאורה על החוק הישראלי. אחת הדרכים שבאמצעותם מקרבים אנשי הקהילה בעיר את הציבור הישראלי לאמונה בישו היא תמיכה במשפחות במצוקה.
אנשי הקהילה אימצו אלמנות ואמהות חד-הוריות הנמצאות במצוקה, ומעניקים להם סיוע ותמיכה. לטענתם, הם אימצו עד כה 25 נשים כאלה, חלקן עולות ממדינות שונות. אנשי הקהילה מעניקים להן תלושים לקניית מזון ומשלמים את חובותיהן. בנוסף, הם מסייעים להן לרכוש השכלה.
לפעילות הזו, החיובית כשלעצמה, יש מטרה שאותה הם מציינים באתר שלהם: "המטרה שלנו היא לסייע לנשים הללו להכיר את אלוהים כאביהן ואת עצמן כבנותיו של האל. אנחנו רוצים להוביל את היתומים והאלמנות האלה לקודש הקודשים של האל".
בחודש יוני שכרה הקהילה מבנה בעיר, שנועד לשמש כמעון ליתומים ואלמנות. המבנה נחנך בשבועות האחרונים. זהו המעון השני שמפעילה הקהילה בעיר. "אנו מודעים לכך שהאל הוא 'אבי יתומים ודיין אלמנות' (תהלים ס"ח). המעון הזה הוא חלק מהחזון שלנו שמתגלה לאחר שנים רבות של תפילה".
ח"כ נסים זאב (ש"ס), תוקף את פעילות הקהילה.
"זה דבר חמור מאוד. אנחנו מדברים על התופעה הזו מדי פעם, ותמיד יש הכחשות על הקשר שבין טובת ההנאה לבין השידול להעביר יהודים על דתם. זו לא סתם חוצפה של הנוצרים להמיר את דתם של יהודים בארץ ישראל, זו בפירוש עברה על החוק וחייבים לפנות למשטרה".
עד כמה התופעה הזו נפוצה?
"נתקלתי בתופעה הזו עוד בהיותי סגן ראש עיריית ירושלים. היו מקרים שבהם נתנו טובות הנאה והתרענו על כך. התשובה שקיבלנו תמיד הייתה שאין קשר בין המרת הדת לבין טובת ההנאה.
"צריך להעמיד את האנשים האלה לדין, כי מעבר לעברה על החוק, יש כאן דבר בלתי נסבל: אנחנו עושים הכול כדי לשמר את המדינה היהודית בארץ ישראל, והנה באים אנשים זרים ומנסים להעביר יהודים על דתם. אנחנו לא יכולים לחזור לתקופת המתייוונים".
פעילות ענפה בישראל
אחד הארגונים הפעילים ביותר נגד המיסיון בישראל הוא ארגון "יד לאחים". באתר האינטרנט שלו נכתב כי הפעילות המיסיונרית בארץ היא מהגבוהות בעולם. "המיסיונרים מפנים מרץ רב להעברת יהודים לדת הנוצרית, ורואים בכך הישג מיוחד", הם מציינים.
"המערך המיסיונרי בארץ מבוסס בעיקר על כמה כתות נוצריות גדולות, ועוד עשרות כתות קטנות. יש לזכור כי המניע העומד מאחורי הפעילות המיסיונרית הוא אידיאולוגי. המיסיונרים רואים בהכנסת כמה שיותר אנשים חדשים לדתם ייעוד חיים. אמונתם גורסת כי ככל שיהודים רבים יותר יתנצרו, כך יתקרב מועד התגלותו של ישו הנוצרי כמשיח".
בארגון טוענים כי שלוש קבוצות אוכלוסייה עיקריות חשופות במיוחד להשפעה מיסיונרית: אנשים הסובלים ממצוקה כלכלית ו/או נפשית; עולים חדשים; אנשים צעירים המחפשים משמעות לחייהם. "אם אתם נמנים על קהל היעד של הארגון אתם חייבים לשמור על ערנות, אחרת תיפלו ברשת של המיסיונרים", מזהירים ב"יד לאחים".
בנימין קלוגר, מראשי המאבק במיסיון, אומר כי הפעילות שמבצעת הקהילה בכפר-סבא, מסייעת לרכישת מאמינים חדשים באמצעים פסולים. "בראש קהילת המעיין עומד טוני ספרנדאו, שעומד גם בראש ארגון 'בעד חיים' - ארגון שפועל למניעת הפלות.
"גם במעון בכפר סבא וגם ב'בעד חיים', יש אותו דפוס פעילות, שבו מנצלים את מצוקת האנשים כדי להעביר אותם לקהילה. אנחנו פועלים באופן הסברתי נגד הפעילות הזו, ומגיעים לכל מקום שבו הם פועלים. היהודים המשיחיים מציגים מצג שווא כאילו הם שייכים ליהדות. צריך לחשוף את התרמית שלהם ולהגיד את האמת שמדובר בנוצרים לכל דבר".
"אף אחד לא מנסה לשכנע אותן להאמין"
תמי, פעילה בקהילה המשיחית, דוחה את הטענות של ח"כ זאב ושל יד לאחים (Xמשיחי: ושל אתר הקהילה). "הטענות האלה שקריות שמאחוריהן עומדים יד לאחים וארגונים אורתודוכסיים", היא אומרת. " זו לא הסיבה שבגללה עושים את מה שאנחנו עושים. אלוהים שם על לבנו לעבוד בקרב יתומים ואלמנות ומשפחות חד הוריות ולשרת אותם, לא במטרה לשכנע אף אחד להצטרף לאמונה שלנו.
"אני מקווה שגם אתה, כמו כל אחד אחר, יאמינו בישוע. אני מסייעת לנשים האלה. אף אחד לא מנסה לשכנע אותן להאמין. זו עבודת אלוהים טהורה. זו האמת ואלוהים עדי. אנחנו לוקחים נשים שבורות, שעברו התעללות. אנחנו נותנים להן מחסה תחת כנפנו, ללא תמורה. לתת להן תקווה לחיים חדשים".